Eko pyszności

Przepis na naleśniki ze szpinakiem i z pieczarkami

Jeśli lubicie naleśniki, to zasmakują Wam również i te. Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami, to pyszne danie na obiad i na kolacje. Sprawdźcie przepis!


Naleśniki – lubicie? Chyba nie ma dziecka, które nie lubiłoby naleśników z dżemem, czasem jednak warto urozmaicić tą najprostszą opcję i zadbać o nieco bardziej wyrafinowane, chociaż nadal proste, nadzienie. Jest to opcja dla tych, którzy nie potrafią się zdecydować, co wolą na obiad: zapiekankę czy naleśniki :)


Przepis na naleśniki ze szpinakiem i z pieczarkami

 

Składniki:
 

  • 200 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 2 jaja
  • 30 g roztopionego masła sklarowanego
  • 160 g mąki
  • sól
  • ok. 500 g liści szpinaku
  • 250 g pieczarek
  • 60 g startego żółtego sera
  • 50 g uprażonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła
  • kulka mozzarelli
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • pieprz, sól

 

Przygotowanie:

Mieszamy składniki na ciasto naleśnikowe, smażymy je na teflonowej patelni, ok. minuty po każdej stronie.
Szpinak przysmażamy na maśle, gdy się skurczy, przekładamy go na sitko i odciskamy wodę. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Na patelni, na której smażyliśmy szpinak rozgrzewamy kolejną łyżkę masła i podsmażamy pieczarki. Pod koniec smażenia dodajemy orzechy, sól i pieprz. 
Do pieczarek dodajemy szpinak, mieszamy. Na usmażone naleśniki kładziemy farsz i zwijamy w rulony. Układamy w naczyniu żaroodpornym, kładziemy plastry mozzarelli, polewamy sosem z jogurtu i śmietany.
Pieczemy ok. 7 minut w temperaturze 220 stopni. 
 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
0

0 Tatentowiczow dodało do Ulubionych ten artykuł. Dodaj i Ty!

  • Tagi: