A poza tym można z nich przygotować praktycznie wszystko: zupy, sałatki, zapiekanki, świetnie komponuję się z makaronem, dobrze smakują jako składnik pikantnych ciast.
Mają jeszcze jedną zaletą, natury, hmm, estetycznej. Ich intensywnie zielony kolor sprawia, że nie tylko ładnie wyglądają na talerzu, ale też dania z brokułami zawsze wydawały mi się... bardziej optymistyczne od innych. Nie ukrywajmy, dzieci brokuły lubią... średnio. Warto jednak zastosować pewien "patent", który swojego czasu usłyszałam od mamy dwójki dzieci. Otóż ona do wszystkich dań, które zawierają składniki niekoniecznie lubiane przez jej pociechy, dodaje... trochę żółtego sera. Podobno pomaga :) W ten sposób i wilk jest syty, i owca cała. Rodzice cieszą się, że dzieci jedzą warzywa, dzieci zaś mają swój ulubiony dodatek. Zobaczcie, jak zrobić placki brokułowe.
Przepis na placki brokułowe
Składniki:
- brokuł
- 3 jajka
- cebula
- duży ziemniak
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki pieprzu i soli do smaku
- olej słonecznikowy do smażenia
- żółty ser - jako antidotum na brokuły :)
Przygotowanie:
Umytego brokuła dzielimy na różyczki i blanszujemy ok. 5 minut, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Obranego ziemniaka i żółty ser ścieramy na tarce, cebulę drobno kroimy. W misce mieszamy jajka, cebulę, mąkę, sól i pieprz. Do masy dodajemy brokuła, ziemniaka, ser, mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką niewielkie porcje masy, pieczemy na złoty kolor. Smacznego, zdrowe placki brokułowe z pewnością zasmakują i dużym i małym. :)