Eko pyszności

Przepis na gołąbki

Pyszne, niskokaloryczne i pełne witamin. Trudno uwierzyć, że chodzi o tradycyjne gołąbki, prawda? Sprawdźcie naszą propozycje!

 

Wizyty u babci, które wspominam z czasów dzieciństwa, kojarzą mi się z dwiema potrawami: pomidorową z ryżem i gołąbkami. Doskonale pamiętam klimat tamtych wspólnych obiadów, zdobione talerze, zapach kapusty rozchodzący się pomieszkaniu i gęsty pomidorowy sos, w którym tonęły gniecione ziemniaki. Po wielu latach postanowiłam spróbować swoich sił w zmaganiu z gołąbkami.

Poza mięsem, głównym składnikiem gołąbków jest kapusta, która niesłusznie ma opinię ciężkostrawnej „złej jarzyny”. Tak naprawdę jest niskokaloryczna, zawiera mnóstwo witaminy C, żelaza i kwasu foliowego, przeciwdziała anemii i podnosi odporność. Ryż jest doskonały dla alergików i osób na diecie bezglutenowej, a pomidory (z których zrobiona jest passata) wspomagają trawienie.

Domowe gołąbki

Składniki (na ok. 16 sztuk):

  • 800 gramów mięsa mielonego (dowolnego)
  • ok. 120 gramów ryżu
  • średnia główka białej kapusty*
  • 2 średniej wielkości cebule
  • ok. 1,5 litra bulionu warzywnego**
  • 650 gramów passaty pomidorowej
  • 1 łyżka mąki (dowolnej)
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy

Przygotowanie:

  1. Do miski wkładamy mięso mielone, ugotowany ryż i startą na tarce cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, wyrabiamy dłonią i odstawiamy.
  2. Kapustę gotujemy przez ok. 10 minut na jeden z dwóch sposobów: w całości, po wcześniejszym wycięciu głąba lub pojedyncze, oddzielone delikatnie liście. Odkładamy do przestudzenia. Minusem gotowania kapusty w całości jest to, że im głębsze warstwy liści, tym są one twardsze (czasem niemożliwe do zwinięcia). Z kolei liście oddzielna na surowo, przed gotowaniem, są trudniejsze do zdjęcia bez uszkadzania ich.
  3. Najładniejsze liście przeznaczamy na gołąbki, z pozostałych wybieramy kilka i wykładamy nimi dno dużego i najlepiej dość szerokiego garnka.
  4. Z przygotowanego wcześniej mięsa formujemy podłużne kotlety i zawijamy je w kapustę. Najpierw zakładamy na mięso dolną część liścia, potem składamy boki, a następnie ciasno zwijamy do końca ku górze. Gotowe gołąbki układamy w garnku.
  5. W dużym rondlu mieszamy bulion warzywny z passatą, dodajemy rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami wody mąkę, a na koniec doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Całość gotujemy przez ok. 10 minut; gotowym sosem zalewamy gołąbki.
  6. Garnek z gołąbkami w sosie stawiamy na gazie i gotujemy przez ok. 1,5 godz., aż kapusta będzie odpowiednio miękka.

 

* Możemy użyć także kapusty włoskiej

** Bulion można przygotować np. według przepisu ze strony Kwestia Smaku

 

Autor W jej życiu są dwie pasje - gotowanie i książki (które niedługo zawładną całym mieszkaniem). Z naukowego punktu widzenia jest kulturoznawcą Afryki, z zawodu - specjalistą od copywritingu i social mediów. W wolnym czasie gada do kota, ogrywa chłopaka w Diablo 3, dogląda parapetowego zielnika i sprawdza, z czego jeszcze da się zrobić zupę-krem.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję