Eko pyszności

Czerwcowe, sezonowe warzywa i owoce

Aby uniknąć spożywania sztucznych nawozów, pestycydów, czy środków ochrony roślin, wybieraj pyszne sezonowe warzywa i owoce, które oferuje lato.

 

 

Truskawki

W czerwcu truskawki są najpyszniejsze, najdoskonalsze i najbogatsze w składniki odżywcze. Wybieraj te z upraw gruntowych, o ile to możliwe – ekologicznych lub hodowanych bez udziału dodatków chemicznych. Jeżeli masz pewność źródła, z którego truskawki pochodzą – jedz je razem z szypułkami, które są bogate w składniki odżywcze i przeciwutleniacze.

 

Rabarbar

Choć to warzywo, w Polsce traktowane jest bardziej jako owoc – pieczemy z niego ciasta, robimy kompoty i konfitury. Rabarbar doskonale komponuje się z truskawką. No i któż nie pamięta łodyg rabarbaru, maczanych w cukrze i wysysanych z namiętnością w dziecięcych latach :)

Dla mnie rabarbar to warzywo magiczne – rośnie bardzo szybko, ma duże, rozłożyste liście, czerwono-zielone łodygi, jest twardy, kwaśny i skrzypiący.

W czerwcowe wieczory polecam lekturę książki „Dom dzienny – Dom nocny” Olgi Tokarczuk , która również przypisuje rabarbarowi magiczne moce.

 

Leśne jagody

W połowie czerwca pojawiają się leśne jagody. Nasz polski, cudowny super food!

Są bogate w liczne składniki odżywcze, przeciwutleniacze i flawonoidy – aż grzech ich nie jeść. Moje Babcie zawsze ostrzegały mnie, aby nie jeść leśnych jagód przed dniem świętego Jana, czyli przed nocą świętojańską, gdyż wtedy są… trujące. Nie wiem ile w tym prawdy, ale powiem Wam szczerze, że nigdy nie kupuję i nie zbieram jagód przed przesileniem letnim, coś w tym jest :) Jeżeli więc idziesz na jagody – to latem, pod koniec czerwca.

 

Czereśnie

W czerwcu pojawiają się też pierwsze, wczesne czereśnie. Czasami pod koniec czerwca również wiśnie – to bardzo lubiane owoce, warto je spożywać na surowo, jak również w formie kompotów.

 

Agrest i porzeczka

To obecnie to mało popularne owoce, a szkoda. Czarna porzeczka to skarbnica witaminy C oraz bioflawonoidów. Agrest to takie nasze polskie kiwi :) również bogate w witaminy rozpuszczalne w wodzie (C, z grupy B) oraz związki mineralne.

 

Warzywa z ogródka

W czerwcu nadal możemy się cieszyć bogactwem zielonych warzyw liściastych: mamy nać marchwi, nać pietruszki, nać selera, młody czosnek i szczypior czosnkowy, młodą cebulkę zieloną, botwinkę, liście kalarepy, młode liście kalafiora i brokułu. Wszelkie rodzaje młodych sałat, szpinak i szczaw.

Nie zapominajcie także o bogactwie ziół przyprawowych jak mięta, oregano, bazylia, hyzop, szałwia, ogórecznik, kolendra, tymianek, majeranek itd.

Nadal możemy zbierać młode liście mlecza, babki lancetowatej, krwawnika, młode pędy pokrzywy.

Na polach zawiązują się coraz ciaśniej głowy kapusty: białej, czerwonej i włoskiej. Warto je jeść w postaci surowej, wyciskać z nich soki, jak również kisić!

Możemy cieszyć się z obecności rzodkiewek, które warto zjadać razem z listeczkami.

Dostępne są ostatnie plony szparagów – warto wybierać te zielone, z uwagi na bogactwo chlorofilu.

Pod koniec czerwca zaczyna pojawiać się gruntowa fasolka szparagowa i zielony groszek oraz gruntowe ogórki, które świetnie nadają się do kiszenia.

Jeżeli pogoda dopisze to pod koniec czerwca możemy spodziewać się już gruntowych pomidorów, natomiast szklarniowe mamy dostępne już od połowy maja.

Od połowy czerwca możemy cieszyć się pierwszymi polskimi ziemniakami prosto z pola. Są to ziemniaki zawierające procentowo duży odsetek wody, dlatego najlepiej gotować je na parze lub w wodzie. Nie nadają się za bardzo do placków czy też klusek.

 

Arbuz z importu

Latem warto sięgać także po arbuzy, które genialnie gaszą pragnienie, są też pełne wartości odżywczych – mają więcej antyrakowego likopenu niż pomidory!

 

Zachęcam Was do jedzenia jak największej ilości warzyw i owoców w formie naturalnej – na surowo. Nie zapominajcie zwłaszcza o zielonych roślinach i liściach – powinny stanowić spory udział w Waszej diecie.

 

Na koniec chcę podzielić się przepisem na letni, czerwcowy koktajl owocowy.

 

Składniki:

200 g truskawek

500 g arbuza

Spora garść gałązek mięty

 

Sposób przygotowania:

Wyciskamy sok z arbuza i mięty. Sok blendujemy z całymi truskawkami, wraz z szypułkami. Możemy do blendera dodać kostki lodu. Podajemy lekko schłodzone.

 

Smacznego!

Autor http://www.tmch.com.pl Terapeuta Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Zajmuje się akupunkturą, ziołolecznictwem, dietetyką profilaktyczną i leczniczą oraz hirudoterapią. Od wielu lat jest weganką. Prowadzi warsztaty i seminaria dotyczące profilaktyki zdrowia, zdrowego odżywiania i stylu życia.
0

0 Tatentowiczow dodało do Ulubionych ten artykuł. Dodaj i Ty!

  • Tagi: