Eko pyszności

Przepisy na tradycyjne potrawy wielkanocne

Klasyka na wielkanocnym stole to żurek, najczęściej w towarzystwie jajka oraz białej kiełbasy i pasztet. Dziś przedstawiamy Wam przepisy na te tradycyjne, świąteczne potrawy.

 

Większość z Was zapewne nie wyobraża sobie świąt Wielkanocnych bez żuru na stole. Aromatyczna, treściwa zupa zajmuje poczesne miejsce podczas rodzinnego, świątecznego śniadania.

                                             

Przepis na Świąteczny Żur Wielkanocny na bogato

 

Składniki:

  • 1,7 wody
  • 500 ml żuru
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 garści grzybów suszonych
  • 2 laski białej kiełbasy
  • 1 laska kiełbasy wędzonej
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki soli
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka śmietany

 

Przygotowanie:
Zagotować wodę z grzybami, marchwią, pietruszką, zielem angielskim, listkiem laurowym, pieprzem i wędzoną kiełbaską. Cebulkę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto. Na patelnię dodać pokrojoną w plastry parzoną białą kiełbasę oraz wyłowioną z wywaru wędzoną. Również przesmażyć. Z garnka wyjąć warzywa. Dodać zawartość patelni. Następnie wlać żur. Posolić, dodać przyprawy i pogotować na chwilkę na niewielkim ogniu. Ugotować jajka na półmiękko. Kiedy zupa będzie już prawie gotowa, wziąć kubek i do połowy napełnić go zupą. Dodać łyżkę śmietany i energicznie mieszając rozprowadzić ją. Dodać do garnka. Wycisnąć ząbki czosnku i włożyć łyżkę chrzanu. Zamieszać i wyłączyć gaz. Podawać z razowym chlebem i jajkiem.


Równie ważnym elementem świątecznego śniadania jest pasztet.

 

Przepis na Pasztet Świąteczny

 

Składniki:

  • 700 gram łopatki wieprzowej
  • 300 gram brzucha wieprzowego
  • 250 gram wątróbki
  • 5 cebul
  •  8 małych ząbków czosnku
  • 2,5 łyżeczki soli
  •  2 łyżeczki pieprzu
  •  szczypta estragonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  •  1 jajko

 

Przygotowanie:

Mięso, brzuch i wątróbkę umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kawałki. Cebule i czosnek pokroić i usmażyć na oliwie. Dodać mięso i przesmażyć razem. Przyprawić. Następnie zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jako, dokładnie wymieszać. Długą keksówkę natłuścić i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej mięso i piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. 

 

Smacznego!

 

Autor http://www.jazzowesmakiblogspot.com Z wykształcenia producent telewizyjny, z zamiłowania wielbicielka jazzu i zdrowej kuchni. Żyje według zasady, że jesteś tym co jesz. Uwielbia relaks na łonie przyrody i gotowanie dla bliskich.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję